Talous

Palvelujen hinnat nousivat

Julkaistu:

Sairaanhoitopiiri varautuu loppuvuonna tasapainottamaan talouttaan, jotta alijäämäinen tulos pystyttäisiin välttämään. Palveluhinnastomuutos astui voimaan syyskuun alussa

 Palvelujen hinnat nousivat

Sairaanhoitopiirin hallitus korotti palvelujen hintoja kahdeksalla prosentilla. Hinnankorotus on välttämätön, koska toimintatuottoja on kertynyt ennakoitua vähemmän ja tilinpäätösennuste osoittaa suurta alijäämää.

Budjettiin 2022 kirjatut investoinnit tehdään suunnitellusti. Myös kannustepalkkausjärjestelmä pyritään ratkaisemaan, kunhan uudet työehtosopimukset on saatu neuvoteltua.

Sairaanhoitopiirin laskutusperustuu syntyviin suoritteisiin. Vuoden 2022 aikana muun muassa koronan jatkumisesta ja työehtosopimusten tilanteesta seurannut henkilöstöpula on kuitenkin aiheuttanut sen, että osa sairaanhoitopiirin leikkaussaleista ja vuodeosastoista on ollut suljettuna vuoden alusta alkaen. Hinnankorotuksista huolimatta myynti toteutuu alle talousarviossa suunnitellun,toteaahallituksen puheenjohtaja Kai Pajala.

Kuluvan vuoden talousarvio laadittiin lähtökohdasta, että toiminta palautuu koronavuosien jälkeen ennalleen ja kysyntä kasvaa.  

– Hintoja ei yleiskorotusta lukuun ottamatta nostettu tälle vuodelle, koska oletettiin, että tuotanto palautuu normaaliksi. Näin ei käynyt, toteaa talousjohtaja Pia Peteri.

Alkuvuoden aikana sekä avohoitokäynnit että hoitopäivät ovat jääneet suunnitellusta ja ovat jopa matalammat kuin koronavuosina.

Suljettuja leikkaussaleja ja kahta vuodeosastoa kirurgialla ja sisätaudeissa ei voida avata tämän vuoden aikana, toteaa vt. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelainen.

– Olemme jääneet jälkeen budjetoidusta ja hoitojonot ovat kasvaneet, osin lomakauden, osin sijaispulan takia. Lisätöitä on tehty ja henkilöstö on venynyt hienosti. Ilman tätä jaksamista, tilanne olisi vielä huonompi, Korpelainen kiittää.