Talous

Jaettua osaamista Doctasta

Julkaistu:

Erityistason osaamista perusterveydenhuollolle tarjoava Docta Oy aloitti toimintansa vuoden alussa.

 Jaettua osaamista Doctasta

Docta Oy:n lääketieteellinen johtaja Marianne Riekki kertoo, että in house -yhtiön kautta on välitetty tähän mennessä psykiatrian, geriatrian, gastokirurgian ja gastroenterologian osaamista. Pian mukaan liittyy myös radiologia. Docta toimii Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

– Doctan kautta syvennetään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä potilaan parhaaksi. Näin sujuvoitetaan ja vahvistetaan julkisen terveydenhuollon laadukasta hoitoketjua, Marianne Riekki perustelee.

Erikoissairaanhoidon lääkäreille Docta antaa mahdollisuuden monipuolistaa työnkuvaa ja hankkia lisäansioita päiväaikaan.

–  OYSin erikoisosaajille tarjotaan työhön uutta elementtiä, josta saa myös lisäkorvauksen. Doctan kautta osaajat voivat monipuolistaa osaamistaan erikoissairaanhoidon ohessa. Toivon, että osaajia motivoi myös se, että yhtiön kautta saa mahdollisuuden ymmärtää terveydenhuollon kokonaisuutta.

Docta voi olla yksi tapa lisätä OYSin veto- ja pitovoimaa, joilla turvataan osaajien saatavuutta. Yhtiö on yksi yhteisen tekemisen tapa hyvinvointialueelle siirryttäessä. Kun toimintaa ja resursseja myöhemmin yhdistetään, perusterveydenhuollon tukeminen on tärkeää, jotta erikoissairaanhoidon kysyntä pitkässä juoksussa olisi tarkoituksenmukaisempaa ja vaikuttavampaa kuin nykyään.

–  Erikoissairaanhoidon etu on, että potilaat voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa varhaisemmin, paremmin ja oikea-aikaisemmin. Samoja potilaita me hoidamme joka tapauksessa.

Doctan omistajina on vielä tämän vuoden kuntia ja kuntayhtymiä, jotka tuottavat perusterveydenhuollon palveluja. Lääkäripalvelut voivat olla perusterveydenhuoltoon jalkautuvaa palvelua tai etä- ja hybridityöskentelyä. Riekin mielestä yhtiö ei siirrä työpanosta, vaan ennen kaikkea jakaa osaamista.

Toimintaan on tarkoitus ottaa mukaan myös hoitajia, koska esimerkiksi psykiatrisista sairaanhoitajista ja terapeuteista on kysyntää.

Doctan toimitusjohtajana toimii Erja Jaatinen, joka on myös osuuskunta Tervian toimitusjohtaja. Tervia välittää osaajia Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien välillä eikä toimi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sisällä.