Talous

Oulaskankaalla vankka asema kirurgian yksikkönä

Julkaistu:

Oulaskankaan sairaala on merkittävä kirurginen yksikkö. Siellä tehdään noin 2500 leikkausta vuosittain, joista ortopedisiä on 1500. Vatsan ja suoliston alueen kirurgiaa palvelee nyt myös poliklinikka.

 Oulaskankaalla vankka asema kirurgian yksikkönä
Oulaskankaan sairaalan leikkaussalit ovat käytössä päivittäin läpi vuoden.

Oulaskankaalla tehdään vuosittain primääritekonivelleikkauksia yhtä paljon kuin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Sairaala on OYSin jälkeen suurin tekonivelkirurgian yksikkö Pohjois-Suomessa ja valtakunnallisella kartalla se sijoittuu kuudenneksi. Oulaskangas on osa yliopistollista sairaalaa.

Oulun eteläisten kuntien väestöä palvelevassa Oulaisten yksikössä tehdään myös urologisia, gynekologisia sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien toimenpiteitä. Gastrokirurgia eli vatsan ja suolistoalueen sairauksien leikkaushoito palasi takaisin Oulaskankaalle, kun anestesiaa vaativa leikkaustoimintaa siirrettiin Raahesta Oulaskankaalle.

Lähipalvelua lisää poliklinikkatoiminnalla

Gastrokirurginen toiminta laajeni Oulaskankaalla vuodenvaihteessa, kun gastropoliklinikka aloitti toimintansa. Poliklinikalla tehdään päiväkirurgisia toimenpiteitä sekä mahalaukun ja paksusuolen tähystyksiä. Myös leikkauspotilaiden vuodeosastohoito järjestyy tarvittaessa.

– OYS keskittyy vaativaan gastrokirurgiaan, ja meidän vahvuutemme on päiväkirurgia. Poliklinikan ansiosta myös potilaiden leikkausarviot ja jälkikontrollit voidaan nyt tehdä lähipalveluna, eikä asiakkaiden tarvitse matkata Ouluun, kertoo erikoistuva lääkäri Sanna Siponen.

Syksyllä gastrokirurgisen palvelun laajentaminen on uudelleen mietinnässä, kun leikkaavien lääkäreiden määrä kasvaa kolmeen. Tähän asti vatsan ja suoliston alueen leikkauksia on tehty vuosittain noin 700.

Leikkaussalikapasiteettia vapautui kaksi vuotta sitten, kun synnytystoiminta loppui Oulaisista. Oulaskankaalle on myös rakennettu yksi uusi leikkaussali, joten toimenpiteitä tehdään kuudessa salissa läpi vuoden.

Tekonivelleikkaukset keräävät kiitosta

Oulaskangas saa hyvää palautetta tekonivelkirurgiasta.

– Useimmat potilaat kertovat, että he saavat meillä hyvää kohtelua. Sitä selittää se, että meidän teknonivelleikkaustoimintamme on laadukasta ja hyvään hoitokokemukseen rutinoitunutta, sanoo kirurgian vastuualueen ylilääkäri Ismo Saarenpää.

Saarenpään mukaan korkea laatu ja hyvä hoitokokemus syntyvät siitä, että kullekin neljälle leikkaavalle ortopedille kertyy lähes 200 leikkausta vuodessa. Ammattitaito niin lääkäreillä kuin leikkaussali- ja vuodeosaston henkilöstölläkin pysyy ison leikkausmäärän ansiosta vankkana potilaan parhaaksi.

Noin 60 prosenttia tekonivelpotilaista tulee OYSin leikkausjonoista.

– Yhteistyö OYSin kanssa on ollut iät ja ajat sujuvaa, meillä käy myös yksi OYSin ortopedi leikkaamassa kahtena päivänä viikossa. Me pystymme helpottamaan Oulun paineita, jotta jonot eivät kasvaisi esimerkiksi OYSin remonteista johtuvien salisulkujen takia.

Kirurgialla on Oulaskankaalla pitkät perinteet. Erikoistuminen ortopediaan alkoi 2002, aluksi tehtiin noin 50 leikkausta vuosittain.

–  Viime vuonna teimme uuden ennätyksen, kun tekonivelkirurgiassa saavutettiin 900 leikkausta. Tänä vuonna näyttäisimme etenevän samanlaisessa ennätystahdissa, Saarenpää kertoo.

Samaan aikaan kuin ortopedia aloitettiin myös urologiset, gynekologiset sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien toimenpiteet.