Töissä Oysissa

Kesätyöpaikkana OYS

Julkaistu:

Kolme OYSin kesätyöntekijää kertovat kokemuksistaan sairaalasta kesätyöpaikkana.

 Kesätyöpaikkana OYS

OYS työllistää joka kesä noin 500 kesätyöntekijää. Kesätöitä on tarjolla monipuolisesti muun muassa sairaalahuollossa, lähettinä, ravintohuollossa, potilaskuljetuksessa sekä erilaisissa hoitoalan tehtävissä.

– Eniten kesätyöntekijöitä tarvitaan vuodeosastoille, päivystykseen ja erikoisyksiköihin hoidollisiin tehtäviin, kertoo OYSin vastaava rekrytoija Tarja Siltala.

Kesätyöntekijöitä tulee monenlaisista taustoista. Osa heistä on alan opiskelijoita, osa löytää töihin muuta kautta.

Lähihoitajasta vierihoitajaksi

Joni Koskela on työskennellyt lähihoitajana jo parin vuoden ajan. OYSiin hän päätyi haettuaan ensin töihin koronatestaajaksi.

– Paikat olivat menneet, mutta esimies soitti ja kysyi, että kiinnostaisiko minua muut tehtävät OYSissa, koska minun hakemukseni oli herättänyt erityistä huomiota.

Koskela päätyi töihin osaajayksikköön, jossa hän työskentelee pääasiassa vierihoitoringissä. Käytännössä työ on vanhusten ja muistisairaiden avustamista ja ohjaamista, riippuen aina määrätystä osastosta ja työtehtävästä.

– Olen tykännyt siitä, että ei ole samanlaista työpäivää. Joka päivä, kun tulen töihin on todennäköisesti eri vierihoidettava, eri osastot ja eri työkaverit.

Vaihtelevuus tekee työstä Koskelan mukaan mielenkiintoista. Parasta töissä ovat kuitenkin työkaverit, joiden kautta pääsee näkemään koko sairaalan kokonaiskuvan.

Ensimmäiset vierihoitotehtävät tuntuivat Koskelasta hiukan haastavilta.

– Siinä ollaan ihmisen vieressä ympäri vuorokauden, valvomassa hengitystä, sykkeitä ja miten peruselintoiminnot toimivat. Tietyillä osastoilla on potilaita, jotka eivät pysty tuottamaan puhetta ja aluksi jännitti, että miten ymmärrän heitä ja mitä he tarvitsevat. Mutta hyvin paljon silmät ja eleet kertovat, mitä ihminen tarvitsee.

Kesän jälkeen Koskelan työt jatkuvat OYSissa. Hän siirtyy vaativan kuntoutuksen osastolle jatkamaan sitä työtä, mitä hän teki ennen OYSia. Osaajayksiköstä on jäänyt mieleen hyvä kokemus.

– Se on hyvin mieltä avartava. Siellä on paljon erilaisia työtehtäviä ja pystyt itsekin paljon määrittelemään, että minkälaista kiertoaluetta haluat tehdä. Esimiehet ja koko organisaatio ovat joustavia.

Sairaalakokemusta ennen lääkärin uraa

Hanna Latola on lääketieteen opiskelija. Opiskelut ovat kuitenkin vielä alkuvaiheessa, jonka vuoksi hän ei vielä voi tehdä lääkärin töitä. Kiinnostus sairaalatyötä kohtaan toi hänet kesätöihin vierihoitajaksi.

– Kuulin parin mutkan kautta, että osaajayksiköstä kesätöitä voivat kysellä opiskelijatkin, hän kertoo.

Vierihoitajana hän on päässyt kokemaan konkreettisesti, minkälaista sairaalassa työskentely on. Kokemus on ollut Latolan mielestä ennen kaikkea opettavainen, koska aikaisempaa kokemusta sairaalatyöstä ei ole.

– Kun opiskelee itse lääkäriksi, niin ei yhtään tiedä minkälaista se hoitajan työ oikeasti on ja miten nämä osastot pyörivät.

Kesätöissä kertyneen työkokemuksen Latola kokee hyödylliseksi. Potilaskontakteja ei ennen tätä kesää ollut kertynyt paljon.

– Tässä on saanut tosi paljon puhua potilaiden kanssa, ihan harjoitukseksi tulevaakin varten.

Latola on päässyt näkemään paljon uutta, kuten erilaisia toimenpiteitä, sairauksia ja vaivoja joihin hän ei ole aikaisemmin törmännyt. Sairaalassa on kuitenkin vielä paljon sellaista, mitä hän haluaisi päästä näkemään.

– Olisi kiva päästä tänne vielä töihin. Tämä on yliopistollinen sairaala, niin täällä tehdään todella paljon kaikkea mitä lääkärinäkin olisi hienoa päästä tekemään aikanaan.

Harjoittelun kautta kesätöihin

Henri Kivilompolo työskenteli kesän OYSin munuaiskeskuksessa. Alun perin harjoittelun kautta töihin päätynyt Kivilompolo on sairaanhoitajaopiskelija.

– Olin alkuvuodesta täällä harjoittelussa ja keväällä minua kysyttiin tänne kesätöihin. Vastasin myöntävästi.

Kesätyöt ovat olleet hänelle mieleisiä. Oman alan töitä on mukava tehdä ja jokainen työpäivä on oppimiskokemus.

– Täällä pääsee tekemään yhteistyötä muiden alan ammattilaisten kanssa.

Kaikista parasta kesässä on ollut konkreettinen potilastyö ja asioiden tekeminen käsin. Vaikka työpaikka olikin jo harjoittelusta tuttu, tuli silti kesätöiden alussa paljon sisäistettävää. Perehdytyksen aikana piti oppia paljon muutaman viikon sisällä.

– Täällä perehdytettiin tosi hyvin, niin oli aika helppoa kuitenkin aloittaa itsenäisesti työskentely.

Munuaiskeskuksessa ilmapiiri on hänen mielestään hyvä ja kesätyöntekijät on otettu hyvin vastaan.

– Täällä on ollut kyllä mukava olla töissä.

Katso alta löytyvästä videosta kesätyöntekijöiden ajatuksia OYSista kesätyöpaikkana!h