Töissä Oysissa

Henkilö- ja työyhteisöesittelyt: välinehuoltaja Tellervo Siltakoski

Julkaistu:

Välinehuoltajan työ on tarkkaa ja vastuullista - siinä huolehditaan potilaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista oikeaoppisen välinehuollon avulla.

 Henkilö- ja työyhteisöesittelyt: välinehuoltaja Tellervo Siltakoski
Tellervo Siltakoski on työskennellyt välinehuoltajana OYSissa jo 17 vuotta.

Töissä sairaalan sydämessä 

Oulun yliopistollisen sairaalan välinehuoltokeskus on avoinna aina. Välinehuoltokeskus tuottaa välinehuollon palveluja OYSin lisäksi esimerkiksi terveyskeskuksille ja hammashoitoloille lähialueella. 

Välinehuoltokeskuksen tehtävänä on potilaiden leikkauksissa ja tutkimuksissa käytettävien välineiden puhdistus, kunnon tarkistus, pakkaus, sterilointi ja toimittaminen eri työpisteisiin. Työ on tarkkaa ja vastuullista – välinehuoltajat huolehtivat potilaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista oikeaoppisen välinehuollon avulla. Jokaista tehtävää leikkausta varten tarvitaan myös välinehuoltajien ammattitaitoa. 

Aamupäivällä välinehuoltokeskuksen työpisteistä suurin osa on vielä tyhjillään. Työ painottuu iltaan. 

”Suurin osa leikkauksista on aamusta, joten välinehuoltokeskuksessa kiireisin työaika alkaa vasta leikkausten jälkeen”, kertoo välinehuoltajana työskentelevä Tellervo Siltakoski.  

Pikkutarkkuudesta hyötyä 

Siltakoski on työskennellyt OYSilla samassa työssä jo 17 vuotta. 

”Olin aikaisemmin projektitöissä laboranttina ja laboratoriomestarina. Tämä työ oli kuitenkin jaksottaista ja epävarmaa, joten halusin vakaamman työn. Pidin tarkkuutta vaativasta työstä, ja niin hakeuduin välinehuoltajan koulutukseen. Opintojen jälkeen pääsin töihin OYSille”, hän kertoo. 

Siltakoski toimii myös T-DOC-järjestelmän tehokäyttäjänä. T-DOC on välinehuollon tuotannonohjausjärjestelmä, joka on yhteydessä eri tietojärjestelmiin, kuten leikkaussuunnitteluun ja varastojärjestelmiin. OYSin välinehuoltokeskuksessa työskentelee neljä T-DOC-käyttäjää, jotka tekevät samalla myös välinehuoltajan töitä. 

”T-DOC-järjestelmästä löytyvät esimerkiksi instrumenttiluettelot kaikista niistä instrumenteista, joita tarvitaan tiettyihin leikkauksiin. Järjestelmän tietojen avulla välinehuoltaja tarkistaa, että instrumenttiseteissä on mukana kaikki tarvittavat instrumentit”, Siltakoski jatkaa. 

Vaihtelevaa vuorotyötä 

Välinehuoltokeskuksessa vastaanotetaan potilaan hoidossa käytetyt välineet. Tarvittaessa välineet esikäsitellään ennen lajittelua ja pesua. Välineet pestään koneellisesti erilaisissa puhdistus- tai desinfektiokoneissa. Pesun jälkeen välineet kuivataan, tarkastetaan ja huolletaan. Lopuksi ne pakataan ja tarpeen mukaan steriloidaan ennen toimittamista asiakkaalle. Pikkutarkkuuden lisäksi välinehuoltajilta vaaditaan myös osaamista koneiden ja laitteiden käyttöön. 

”Työ on myös fyysisesti raskasta: päivän aikana tulee nostamista ja kantamista. Työpäivän jälkeen ei enää tarvitse lähteä kuntosalille!”, Siltakoski kertoo hymyillen. 

Välinehuoltokeskuksessa työskennellään vuoroissa. Suurin osa välinehuoltajista on töissä aamuseitsemän ja iltakymmenen välillä. Tehtävät riippuvat paljon päivästä ja työvuorosta. 

”Aamuvuorossa työskentelen T-DOC-pisteellä ja tarkistan, että instrumentit ovat lähteneet sinne, minne niiden pitikin. Myös edustajat käyvät yleensä aamuvuoron aikana: he voivat esimerkiksi tuoda leikkaukseen tarvittavan instrumenttisetin. Kerran viikossa meiltä lähtee instrumentteja huoltoon Saksaan”, Siltakoski selittää. 

Aina oppii uutta 

Siltakosken mukaan kaikissa työvuoroissa on hyviä puolia. 

”Jos olet iltavuorossa, aamupäivän aikana on sitten aikaa hoitaa omia asioita”, hän kertoo. 

Siltakoski kiittelee myös työn monipuolisuutta. 

”Vaikka olen tehnyt tätä työtä kauan, aina tulee vastaan jotain uutta”, hän toteaa. 

Haastetta työhön tuovat välillä kiireelliset aikataulut. Kiireestä huolimatta asiat täytyy pystyä laittamaan tärkeysjärjestykseen. Välinehuollossa ollaan aina yhtä tarkkana. Työskentely-ympäristö on myös haastava: tietyissä työpisteissä suositellaan kuulosuojainten käyttöä ja pesupuolella täytyy pitää suojavaatteita.  

”Onneksi työtä on kuitenkin automatisoitu paljon”, Siltakoski kertoo. 

Huumori kukkii työpäivien aikana 

OYSin välinehuoltokeskuksessa on töissä enimmäkseen naisia. Lähettämössä on töissä myös siviilipalvelusta suorittavia henkilöitä. Välinehuoltokeskuksen porukassa nauretaan ja huumori lentää työpäivien aikana. 

”Meillä on ollut tosi vähän vaihtuvuutta henkilöstössä, ihmiset ovat tykänneet olla töissä täällä”, Siltakoski kertoo työyhteisön tunnelmista. 

Pohteen aloittaminen ei ole suuresti vaikuttanut välinehuoltokeskuksen toimintaan tai työyhteisön tunnelmaan. Suurin osa alueen välinehuoltajista työskentelee OYSin välinehuoltokeskuksessa, mutta välinehuoltajia on töissä myös muualla Pohteella. 

”Pohjois-Pohjanmaa on todella laaja alue, se tietenkin haastaa niin koko Pohteen kuin myös meidän välinehuoltokeskuksemme toimintaa”, Siltakoski tuumailee.

___

Tämä artikkeli on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen julkaisemaa ”Parhaat osaajat” -juttusarjaa.