Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 6 uutta koronavirustartuntaa

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin perjantaina 13.3. 6 uutta koronatartuntaa, jotka kaikki ovat aiemmin todettujen positiivisten potilaiden lähialtistuneita. Potilaat ovat kotona hyväkuntoisina. Altistuneita on vähäinen määrä ja heidät on tavoitettu.

Soita päivystykseen, jos vointisi huononee

Puhelinpalvelut ovat pahoin ruuhkaantuneet runsaiden koronaa koskevien kyselyjen vuoksi. Tämän vuoksi päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen tulisi soittaa vain, jos vointi huononee ja tarvitsee arviota sairaanhoidon tarpeesta. Lievistä oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona.

Jos epäilee tai tietää olleensa tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voi elää normaalielämää. Jos saa selkeän hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia, tulee soittaa päivystyksen ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen. Koronavirusta todetusti sairastavan potilaan lähialtistuneille ilmoitetaan toimintaohjeet.

Yleinen flunssan hoito-ohje aiheuttajasta riippumatta on oireenmukainen hoito, pysyminen kotona, lepääminen ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

p. 029 553 5535, neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. 

Tietoa koronaviruksesta PPSHP:n verkkosivuilla:
https://www.ppshp.fi/Potilaille-ja-laheisille/Koronavirus/Sivut/default.aspx

PPSHP:n ohje:
koronavirusnäytteiden ottamisen kriteerit