Oulun yliopistollinen sairaala ja Oulun kaupungin perusterveydenhuolto ottavat käyttöön mobiilisovelluksen, joka tukee koronapotilaan kotihoitoa ja seurantaa. Sovelluksen avulla koronapotilas saa oireidensa mukaista tukea ja jos oireet pahenevat, potilas saadaan nopeasti ammattiavun piiriin.
Oireseurantaa tehdään Kaiku Healthin sovelluksen kautta ja se on käytössä tästä viikosta alkaen. Seurannalla halutaan tukea kotona koronaan sairastavia ja varmistaa, että oireiden pahetessa sairastuneet pääsevät nopeasti sairaanhoitoon.
”Sovelluksen avulla pystymme seuraamaan kotihoidossa olevien potilaiden terveyttä ja turvamaan oikea-aikaista hoitoa, jos potilas tarvitsee vaativampaa hoitoa”, kertoo apulaisylilääkäri Eila Erkkilä Oulun kaupungilta.
Sairastuneet kirjaavat päivittäin oireitaan sovellukseen ja tiedot välittyvät hoitohenkilöstölle. Jos oireet pahenevat, järjestelmä tekee hälytyksen hoitoa seuraavalle ammattilaiselle. Potilas voi tallentaa sovellukseen omia taustatietojaan, jolloin sovellus myös huomioi potilaiden yksilölliset riskitekijät ja ilmoittaa niistä hoitohenkilöstölle oireiden pahentuessa.
Oireseuranta on vapaaehtoinen. Sitä tarjotaan kotona sairastaville, joilla koronatartunta on varmistettu.
”Sovellus antaa oireiden mukaisia hoito-ohjeita ja lisää varmasti myös potilaiden turvallisuuden tunnetta, koska heidän tietonsa välittyvät ammattilaisille.”
Eila Erkkilä toivoo, että potilaat ottaisivat sovelluksen aktiivisesti käyttöönsä. ”Jos saamme sovelluksen kattavasti käyttöön, opimme myös taudin kulusta enemmän. Uuden taudin kohdalla oirekuva on ollut vaihteleva ja kokonaiskuva potilaiden oireista olisi hyödyllinen lisä.”
COVID-19 -oireseuranta saatiin yliopistollisen sairaalan, kaupungin perusterveydenhuollon ja yrityskumppanin kanssa käyttöön nopeasti, koska sovellus on jo käytössä OYS:ssa.
”Meillä oli siis jo teknisesti toimiva ja turvalliseksi testattu vastaava järjestelmä syöpäpotilaille. Hyvällä yhteistyöllä pystyimme laajentamaan sen parissa kuukaudessa koronapotilaita tukevaksi”, kertoo erikoissuunnittelija Satu Malmqvist Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.
Oireseurantaa tarjotaan oululaisille koronaa sairastavalle kahden viikon ajaksi. Malmqvistin mukaan sovellus on helposti laajennettavissa myös Oulun ympäristökuntiin. ”Tässä vaiheessa vain Oulun kaupunkilaiset ovat mukana, koska voimme taata, että hoitohenkilöstöresurssia riittää seurantaan.”
Oireseurannassa kysytään potilaalta päivittäin muun muassa kuumeesta, yleisestä voinnista ja hengenahdistuksesta. Sinne voidaan luoda kysymyksiä myös riskitekijöihin liittyen.
Mobiilisovelluksen hyödyt
– Kotona sairastavalle potilaalle turvallisuuden tunne, että hän on seurannassa ja ohjeistusta saa tarvittaessa
Hoitohenkilöstö tietää
– Miten kotona olevat pärjäävät ja oireilevat
– Kuinka nopeasti oireet pahenevat
– Kuinka moni tarvitsee erikoissairaanhoitoa tai tehohoitoa
– Ei tarvitse turvautua resurssia kuluttavaan potilaille soittamiseen päivittäin