Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella aloitetaan lintuinfluenssarokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten mukaisesti. Rokotuksen saavat lintuinfluenssalle altistumisvaarassa olevat 18 vuotta täyttäneet kohderyhmiin kuuluvat henkilöt. Rokotettavat varaavat itse ajan rokotukseen omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta.
Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaan. Rokotusten kohderyhmät perustuvat tartuntariskiin ja rokotteiden saatavuuteen. Kohderyhmät ovat:
- turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
- siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
- sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
- lintujen rengastajat
- luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
- virkaeläinlääkärit
- laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.
Jos henkilö kuuluu yllä oleviin ryhmiin, hän voi varata ajan rokotukseen omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen sosiaali- ja terveyskeskukset Pohteen verkkosivuilla.
Annettava rokote on Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla tätä pidempikin.
Rokottamisella pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella pyritään torjumaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi ja siten epidemian ja pandemian syntyä.
Mikä on lintuinfluenssa?
Lintuinfluenssalla tarkoitetaan influenssa A-viruksen linnuille ominaisia alatyyppejä, jotka ovat monimuotoinen, erityisesti vesilinnuissa esiintyvä virusryhmä.
Lintujen influenssavirukset tarttuvat ihmiseen huonosti. On kuitenkin mahdollista, että ihminen saa tartunnan sairastuneesta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä kosketus- ja pisaratartuntana silmien, suun ja hengitysteiden limakalvojen kautta.
Ihmisillä lintuinfluenssavirukset aiheuttavat oireettoman tai lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta infektio voi aiheuttaa myös vakavia oireita. Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa.
Tartuntojen ehkäisemisessä hyvä käsihygienia on tärkeää. Kuolleiden ja sairaiden lintujen tai muiden villieläinten sekä niiden eritteillä tahriintuneiden pintojen koskettamista tulisi välttää.
Jos kuolleiden eläinten käsittely on välttämätöntä, hyvästä käsihygieniasta on syytä huolehtia. Kädet tulee suojata kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pestä vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja käyttää tarvittaessa lisäksi käsihuuhdetta. Mikäli mahdollista, tulisi eläimen käsittelyn aikana suojautua maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla.