Tiedote

Pohteen vanhusneuvosto vetoaa syrjäseutujen lähipalvelujen puolesta

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan Pohteen vanhusneuvosto kokoontui viime torstaina puheenjohtaja Marja-Leena Kärkkäisen johdolla vuoden viimeiseen kokoukseen.

Vanhusneuvosto esittää erittäin syvän huolensa ikäihmisten palvelujen tilanteesta ja niiden liian nopeasta alasajosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää hyvinvointialueen reuna-alueisiin kuten Vaalan, Kalajoen ja Pyhäjärven alueet. Tilanteeseen tulee saada muutos.

Vanhusneuvosto kuuli Vaalan vanhus- ja vammaisneuvoston huolen terveyspalvelujen jatkuvuudesta Vaalassa. Vaalan sosiaali- ja terveysaseman asiakaspalveluun voi soittaa kahtena päivänä viikossa kello kahdeksan ja kymmenen välillä. Takaisinsoittopyyntö edellyttää, että soittajalla on mobiililaite, jota useilla ikäihmisillä ei ole. Lähimmät sosiaali- ja terveyskeskukset ovat Utajärvellä ja Muhoksella. Useilla ikäihmisillä ei ole omaa autoa eikä syrjäseuduilla ole julkista liikennettä. Junalla pääsisi Ouluun, mutta junalipun ostoon pitäisi olla tietokone tai mobiililaite. Vaalassa ei ole vielä digitaalista sote-keskusta, joka sekin edellyttää tietoteknistä osaamista.

Pohteen vanhusneuvosto esittää syvän huolen hyvinvointialueen reuna-alueiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudesta. Ikäihmisen osuus hyvinvointialueen reuna-alueiden kunnissa   voi olla lähes puolet kunnan väkiluvusta. Vanhusneuvosto korostaa, että kaikista hyvinvointialueen asukkaista pitää huolehtia tasa-arvoisesti. Neuvosto vetoaa Pohteen aluehallitukseen, että edes jossakin muodoissa lähipalveluja, vaikka osa-aikaisesti, pitää tarjota kaikissa kunnissa myös hyvinvointialueen rajakunnissa, joista palveluja on nyt leikattu runsaasti.

Vanhusneuvosto sai kuulla ikäihmisten toimialueen ajankohtaiskatsauksen. Toimialuejohtaja Mervi Koski kertoi, että palveluiden päätavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä sekä pystyy ylläpitämään terveyttään, hyvinvointiaan ja elämään mielekästä elämää. Ikäihmisten terveystarkastuksia ja ennakoivaa hoitoa tarjoava ikäneuvolatoiminta laajenee koko hyvinvointialueella. Pohde tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa omatuotantona, ostopalveluina ja palvelusetelillä. Neuvosto sai myös esittelyn säännöllisen kotihoidon palvelusetelin sääntökirjan luonnoksesta.

Vanhusneuvostolle esiteltiin Pohteen verkkosivustoa, josta saa tukea digitaaliseen asiointiin. Pohteella kehitetään toimintamallia, joka tukisi järjestöjä digitaalisten palvelujen käytön ohjaamisessa jäsenilleen. Neuvosto sai myös esittelyn Pohteen asiakaspalautejärjestelmästä.

Vanhusneuvosto ymmärtää hyvinvointialueen taloudellisen tilanteen, mutta ikäihmisten tarvitsevia palveluja ei voida samanaikaisesti vähentää, kun ikäihmisten yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa lähes 2000 asukkaalla vuodessa.   Vuodesta 2023 vuoteen 2025 yli 75-vuotiaiden ikäihmisten määrän on arvioitu kasvavan 6000 henkilöllä. Lisäksi on otettava huomioon lisääntyvä muistisairauksien osuus vanhemmissa ikäryhmissä.  Pohteen henkilöstön jaksamisesta pitää myös huolehtia.