Influenssarokotukset alkavat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella paikkakunnan mukaan joko lokakuussa tai marraskuussa 2024. Paikkakuntakohtaiset rokotustiedot löytyvät Rokotukset-sivulta. Samalla on mahdollista ottaa koronarokote, jos sitä ei ole käynyt ottamassa vielä tänä syksynä. Rokotukset toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositusten mukaisesti.
Influenssarokotusten käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Rokotukseen voi tulla joko ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta. Ilman ajanvarausta tapahtuvat rokotukset on jaoteltu sukunimen alkukirjaimen tai ikäryhmän mukaan tai ne ovat auki kaikille ilman jaottelua. Kaikilla paikkakunnilla rokotuksen saa tiettyinä ajankohtina ilman ajanvarausta, vaikka käytössä olisi myös ajanvaraus. Palvelukodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa olevat henkilöt rokotetaan asumisyksiköissä tai kotona.
Aikaa influenssarokotukseen ei voi varata sosiaali- ja terveyskeskusten ajanvarausten puhelinnumeroista eikä Digitaalisesta sote-keskuksesta. Pyydämme, etteivät asiakkaat soita influenssarokotuksiin liittyvissä asioissa sosiaali- ja terveyskeskusten vastaanottojen puhelinnumeroihin. Rokotusten ajanvarausta varten on oma puhelinnumero niillä paikkakunnilla, joissa ajanvaraus tapahtuu puhelimitse.
Koronarokotukset on aloitettu Pohteen alueella alkusyksystä. Jos asiakas on käynyt koronarokotuksessa syys-lokakuun 2024 aikana, hänelle on voitu varata samalla käynnillä aika influenssarokotukseen. Influenssarokotuspäivinä asiakas voi ottaa influenssarokotteen, koronarokotteen tai molemmat, jos hän ei ole vielä saanut koronarokotetta tänä syksynä. Jos asiakas on sairastanut koronan tänä syksynä, koronarokotetta ei tarvitse ottaa.
Rokotuspäivät, kohderyhmät ja tiedot mahdollisesta ajanvarauksesta löytyvät paikkakunnittain Pohteen verkkosivulta Rokotukset:
Rokotustiedot paikkakunnittain
Influenssarokote on maksuton tietyille riskiryhmille
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän ryhmään kuuluvat:
- raskaana olevat
- kaikki 65 vuotta täyttäneet
- alle 7-vuotiaat lapset
- sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
- henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa
- sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
- vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri eli he, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella. Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.
Influenssarokotteen voi ottaa myös omakustanteisesti
Jos henkilö ei kuulu maksuttomien influenssarokotusten kohderyhmiin, hän voi pyytää reseptiä omasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä terveysasemalta. Rokote ostetaan reseptillä apteekista. Sähköisen reseptin voi nähdä Omakanta-palvelussa. Aiemman vuoden reseptin voi myös uusia Omakanta-palvelun tai apteekin kautta. Rokotteen voi käydä pistättämässä omassa sosiaali- ja terveyskeskuksessa yleisinä influenssarokotuksen rokotuspäivinä.
Kauden 2024–2025 influenssarokote
Influenssakaudella 2024–2025 rokotusohjelmassa tarjotaan
- pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille
- pistettävää Fluad Tetra -rokotetta kaikille 85 vuotta täyttäneille sekä 50 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
- Fluenz-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille
- tehosteainetta sisältävää Fluad Tetra -rokotetta tarjotaan niille, joilla immuniteetti on heikentynyt.
Suojan syntymiseen menee noin 2 viikkoa. Influenssarokotteiden suojateho vaihtelee kaudesta toiseen. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.
Influenssarokote vähentää influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantuvuutta sekä jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä.
Koronarokotteen voi ostaa jatkossa apteekista, jos henkilö ei kuulu THL:n suosituksen mukaiseen kohderyhmään
Maksuttomaan koronarokotukseen ovat oikeutettuja iäkkäät ja tietyt riskiryhmät THL:n suositusten mukaisesti. Jos henkilö ei kuulu maksuttoman rokotuksen kohderyhmiin, hän voi jatkossa ostaa Comirnaty-rokotteen apteekista tai yksityiseltä palveluntuottajalta lääkärin määräyksellä, koska Comirnaty-koronarokotteen myynti on aloitettu apteekeissa. Rokotteen voi käydä pistämässä esimerkiksi Pohteen tarjoamissa influenssarokotuspäivissä.
Rokotukseen tullessa kannattaa pukeutua vaatteisiin, joissa käsivarren saa helposti paljaaksi. Kela-kortti on otettava mukaan. Vähäisetkin flunssan oireet ovat este tulla hakemaan rokotetta. Rokotukseen tulevia pyydetään myös huomioimaan hyvä käsihygienia rokotuspaikalla.
Lue lisää
THL.fi Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset
THL.fi Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset
THL.fi Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset