Ohjauskäynnillä suun terveyden hoidon tarpeen arvio toteutetaan suullisena haastatteluna. Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat valita ohjauskäynnin toteutustavaksi käynnin hammashoitolassa tai etävastaanoton.
Onnea, tulevat vanhemmat!
Raskausaika on täynnä odotusta ja jännitystä, ja haluamme Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen suun terveydenhuollossa varmistaa, että te vanhemmat ja tuleva perheenjäsenenne voitte hyvin. Tarjoamme ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille maksuttoman ohjauskäynnin suun terveydenhuollossa asetuksen 338/2011 mukaisesti. Suun terveydenhuollon maksuttomalla ohjauskäynnillä tuetaan ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien ja lapsen hyvinvointia.
Tällä hetkellä etävastaanoton voivat valita Raahen hammashoitolan asiakkaat, jotka odottavat ensimmäistä lastaan. Etävastaanottopalveluja on kehitetty Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella osaksi suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa, ja sitä testataan pilotin alkuvaiheessa Raahen hammashoitolassa. Etävastaanotto toteutetaan Digitaalisen sote-keskuksen alustalla olevan videovastaanoton kautta. Etävastaanottotoimintaa tullaan laajentamaan myöhemmin.
Ensimmäistä lastaan odottavan perheen ohjaus suun terveydenhuoltoon on osa terveydenhoitajan työtä. Käytännössä terveydenhoitajalla on Raahessa mahdollisuus varata suoraan ajanvarauskirjalle aika ohjauskäynnille joko etävastaanotolle tai hammashoitolaan syyskuusta eteenpäin. Muualla Pohteen alueella etävastaanoton mahdollisuutta ei vielä ole suun terveydenhuollon ohjauskäynneille. Muilla alueilla aika ohjauskäynnille varataan puhelimella omasta hammashoitolasta. Hammashoitoloiden yhteystiedot Pohteen verkkosivuilla.
Ohjauskäynnillä ammattilaisemme arvioi hammashoidon tarpeen ja kiireellisyyden, sekä varaa tarvittaessa ajan jatkohoitoon yksilöllisen tarpeen mukaan sinulle ja kumppanillesi. Ammattilaisemme neuvoo ja opastaa teitä ja auttaa löytämään sopivat keinot pitää yllä suun terveyttä. Ohjauskäynnillä annetaan myös tärkeitä neuvoja tulevan lapsen suun ja hampaiden hoitoon. Mahdolliset jatkohoitokäynnit ovat maksullisia.
Suun hoidon tarpeen arvio on tärkeä molemmille vanhemmille. Suun terveydentila voi vaikuttaa äidin ja kehittyvän lapsen hyvinvointiin, sillä heikko suun terveys lisää raskauskomplikaatioiden riskiä. Myös puolison hyvällä suun terveydellä on merkitystä, sillä siten erilaisten suubakteerien siirtymisen riski syljen välityksellä vähenee lapselle.
Lasten suun terveys alkaa kehittyä jo varhaislapsuuden aikana, jossa molempien vanhempien rooli on merkittävä. Vanhempien tavat ja tottumukset siirtyvät eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.
Miten suun terveyden hoidon tarpeen arviointi toteutetaan?
- Tutustumalla aiempaan hoitohistoriaan: Kysymällä aiemmasta hoitohistoriasta ja tutustumalla aiempiin kirjauksiin potilastiedoissa koskien aiempaa todettua suun terveydentilaa.
- Arvioimalla yksilön riskitekijöitä, joilla voi olla vaikutusta suun terveyteen. Näitä ovat esimerkiksi jotkut yleissairaudet, suuhygieniatottumukset ja nikotiinituotteiden käyttö.
- Kartoittamalla mahdollisia koettuja kipuongelmia ja -oireita haastattelemalla vanhempaa.
- Tarvittaessa konsultoimalla hammaslääkäriä, jossa vanhemman tilannetta voidaan arvioida yhdessä tuumin.
Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta
Suun terveydenhuollon kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalvelujen kehittämisessä.
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.