Tiedote

OYS Psykiatria painottaa jatkossa lyhytpsykoterapioita – lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisen perusteet muuttuvat

Julkaistu:

Yli 16-vuotiaiden lääkinnällisen kuntoutuksen myöntämisen perusteet muuttuvat OYS Psykiatrialla 1.10.2024 alkaen. Lääkinnällinen kuntoutus voi olla psykoterapiaa, psykofyysistä fysioterapiaa tai toimintaterapiaa. Tulevaisuuslautakunta hyväksyi päivitetyt myöntämisen perusteet kokouksessaan 4.9.2024.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on tavoitteena, että yhä useampi potilas saisi määrämittaista lyhytpsykoterapiaa, koska se on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi. 

Pohde on jatkanut Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vuonna 2021 aloittamaa 50 potilaan kokeilua, jossa potilaat ovat päässeet lyhytpsykoterapiaan nopeasti, kun oireet ovat ilmaantuneet. Pilotissa mukana olleista potilaista vain yksi tarvitsi jatkoksi pitkää psykoterapiaa. 

Kuntoutus myönnetään potilaan oireiden mukaan 

OYS Psykiatrian myöntämissä psykoterapioissa tullaan painottamaan lyhytkestoisia, enintään 20 kerran terapioita. Maksusitoumus lääkinnälliseen kuntoutukseen voidaan myöntää yli 16-vuotiaille, joiden kohdalla eivät täyty Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tai kuntoutuspsykoterapian myöntämisen perusteet, eli jos terapian tavoitteena ei ole kuntouttaa potilasta työelämään tai jos potilas on yli 65-vuotias. Kelan myöntämän kuntoutuspsykoterapian jatkoksi OYS Psykiatria ei enää myönnä psykoterapiaa lääkinnällisenä kuntoutuksena. 

Yli 16-vuotiaille voidaan myöntää psykoterapiaa lääkinnällisenä kuntoutuksena psyykkisten oireiden lievittämiseksi ja psyykkisen toimintakyvyn kohentamiseksi, kun potilaan ongelmat ovat lieviä tai keskivaikeita. Lyhytpsykoterapiat soveltuvat hyvin esimerkiksi elämänkriisien, ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden hoitoon. 

Esimerkiksi vakavasti traumatisoituneille tai syömishäiriöstä tai kroonisesta kivusta kärsiville potilaille voidaan myöntää lääkinnällisenä kuntoutuksena psykofyysistä fysioterapiaa, jossa keskitytään kehon ja mielen vuorovaikutukseen.  

Toimintaterapiaa voidaan myöntää lääkinnällisenä kuntoutuksena potilaille, joiden toimintakyky arjessa on merkittävästi alentunut. 

Lääkinnällisessä kuntoutuksessa terapiatapaaminen kestää yleensä 45 minuuttia kerrallaan. Terapiatapaamisia on tavallisesti 1–2 kertaa viikossa. Terapiaa voidaan myöntää yleensä vuodeksi kerrallaan.