OYSin gastron poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan vatsaelinten vakavia oireita ja sairauksia. Tyypillistä työpäivää ei oikeastaan ole, koska poliklinikan toiminta on monipuolista ja jokainen päivä voi olla erilainen.
Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) gastron poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan vatsaelinten eli mahan ruokatorven, suoliston, maksan, haiman ja vatsanpeitteiden vakavia oireita ja sairauksia. Suurin osa poliklinikan toiminnasta on tähystystutkimuksia ja niihin liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi työpäiviin kuuluu vastaanoton pyörittämistä ja erilaisten mittausten tekemistä.
”Ei meillä oikeastaan ole tyypillistä työpäivää!”, huudahtavat hoitajat kuin yhdestä suusta haastattelun aluksi.
Keitä olette?
“Olemme jokainen päätyneet töihin poliklinikalle vähän erilaisia polkuja pitkin, mutta meistä on kasvanut yhteen hiileen puhaltava ammattilaisten joukko”, toteavat haastateltavaksi saapuneet sairaanhoitajat Katja Miettinen, Leena Luhtaniemi, Paula Maliniemi ja Mirella Kukkohovi.
Minkälainen on tyypillinen työpäivänne?
Ei meillä ole tyypillistä työpäivää, työtehtävät vaihtuvat työvuoron mukaan. Pääsemme tekemään monipuolisesti kaikenlaisia töitä, sillä työnkuvamme on laaja. Pääsääntöisesti me olemme tähystyshoitajia: avustamme kaikissa tähystimen kautta tehtävissä toimenpiteissä. Tarvittaessa meitä pyydetään tähystyskeikalle esimerkiksi teho-osastoille tai leikkaussaleihin. Työskentelemme myös kirurgien vastaanotoilla tai sairaanhoitajan omalla vastaanotolla. Avanne- ja PEG-hoitajat ovat erikoistuneet avanne- ja ruokinta-avannepotilaiden hoitoon. IBD-asiantuntijahoitajat puolestaan ovat erikoistuneet suolistotulehdusta sairastavien ja maksapotilaiden hoitoon.
Mitkä ovat työnne parhaat puolet?
Työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Meille on tärkeää varmistaa, että potilas kokee tutkimuksiin tulemisen turvalliseksi. Työskentelemme jokaiselle ihmiselle intiimien ja ehkä häveliäiden asioiden parissa, joten potilaan kohtaaminen vaatii hyvää tilannelukutaitoa. Tutkimuksiin tuleminen on monelle vaikea asia, joten meidän hoitajien tehtävänä on normalisoida tilanne ja kuunnella potilaita herkällä korvalla. Olemme kaikki töissä täällä auttaaksemme yhdessä potilaitamme. On tärkeää, että tähystystilanne on rauhallinen niin lääkärille, hoitajalle kuin potilaalle.
Mikä työyhteisössänne on parasta?
Työkaverit! Kunnioitamme toistemme työtä, autamme ja tsemppaamme toisiamme niin töissä kuin töiden ulkopuolella. Jaamme ilot, surut ja murheet ja uskallamme näyttää tunteita. Pieneksi päiväpoliklinikaksi olemme tekevä ja näkyvä osa koko vatsakeskuksen toimintaa. Olemme myös itse päässeet vaikuttamaan työnkuvaan: olemme kehittäneet vuosien aikana työtämme ja toimintaamme. Esihenkilömme kuuntelevat ehdotuksiamme ja mielipiteitämme. Uskallamme tehdä muutoksia ja tarvittaessa palata takaisin entiseen, jos uusi toimintatapa ei osoittautunutkaan hyväksi.
OYSin käytävillä meidät voi bongata vaikkapa “pehmishuppareista”, jotka suunnittelimme yhdessä. Onhan meillä myös oma slogan: Perästä kuuluu!
Miltä tuntuu olla Pohteella?
Siirtyminen Pohteelle on sujunut hyvin. Emme ole huomanneet arjen työssä mitään sen kummallisempaa. Kirjekuoressa ja lähetteissä on nimi vaihtunut ja niissä lukee Pohde. Tietenkin ajatukset ovat jo osittain tulevassa ja uudessa sairaalassa: miten saisimme hoidettua paremmin ja tehokkaammin potilaita?
Mitä tulee mieleen sanasta pohde?
Pohde-sanasta tulee mieleen joko puhtoinen, puhdas tai sitten puhdetyöt, askareet ja iltapuhde.
___
Tämä artikkeli on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen julkaisemaa ”Parhaat osaajat” -juttusarjaa.