Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvien toimenpidesuunnitelmien valmistelu on edennyt ja kooste suunnitelmista on julkaistu. Suunnitelmat sisältävät palveluverkkoa koskevia toimenpiteitä, joilla on vaikutuksia henkilöstöön, asukkaisiin ja asiakkaisiin. Suunnitelmat käsitellään yhteistoimintamenettelyssä, joka alkaa 26.2.2024. Infotilaisuuksia järjestetään myös alueen asukkaille.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 20.11.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta, joka oli edellytyksenä valtioneuvoston myönteiselle päätökselle hyvinvointialueen lainanottovaltuudesta. Ohjelmalla tavoitellaan noin 90 miljoonan euron säästöjä. Valtiovarainministeriö seuraa ohjelman toteutumista.
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma koostuu kolmesta kokonaisuudesta: sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivittämisestä, pelastustoimen tasapainotustoimista sekä hallintoon, tukipalveluihin ja maksuihin liittyvistä tasapainotustoimista.
− Toimenpidesuunnitelmat herättävät ymmärrettävästi keskustelua ja huolia. Toteutuessaan ne vaikuttavat asukkaiden tärkeisiin palveluihin ja monien pohdelaisten työhön. Tekemättä jättäminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto: vain uudistumalla voimme turvata alueemme asukkaiden sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut ja varmistaa osaavan henkilöstön riittävyyden ja työhyvinvoinnin. Talouden tasapainotus on myös ehto sille, että saamme vastata alueestamme itsehallinnollisesti jatkossakin, sanoo hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma.
Toimenpidesuunnitelmat sisältävät yhteensä 49 eri toimenpidettä. Niissä kuvataan sosiaali- ja terveyskeskusten palveluvalikoimaa Pohjois-Pohjanmaan alueella sekä muutokset ikäihmisten, vammaisten, perheiden ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palveluihin. Suunnitelmat sisältävät myös pelastustoimea ja konsernipalveluita koskevia sopeutustoimia.
Suunnitellut muutokset liittyvät muun muassa toimintatapojen yhtenäistämiseen, ostopalvelujen vähentämiseen sekä henkilöstön työtehtävien ja työntekopaikkojen muutoksiin. Lisäksi suunnitelmissa kuvataan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen yksiköt, joissa palvelut voivat muuttua, supistua tai lakata.
− Suunnitelmat on laadittu väestön määrän ja palvelutarpeiden pohjalta. Niissä on huomioitu vaikutuksia muun muassa asiakkaisiin, henkilöstöön, välimatkoihin ja siihen, minkälaisissa tiloissa palvelut tuotetaan. Vaikka palveluverkko muuttuu, turvaamme asukkaiden lakisääteiset palvelut. Muutokset suunnitellaan yhdessä asiakkaita ja asukkaita kuullen, sanoo sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.
Kooste toimenpidesuunnitelmien keskeisistä sisällöistä löytyy täältä.
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyviä toimeenpanosuunnitelmia ja niiden vaikutusten arviointeja on valmisteltu loppuvuodesta 2023 alkaen. Suunnitelmia on käsitelty aluehallituksen poliittisessa ohjauksessa. Myös aluevaltuusto on ohjannut työskentelyä.
Muutoksista neuvotellaan ensin henkilöstön kanssa – yhteistoimintamenettely käynnistyy 26.2.
Suunnitelmien toimenpiteillä on henkilöstövaikutuksia, sillä työnkuvat ja työntekopaikat voivat muuttua. Suunnitellut muutokset edellyttävät yhteistoimintamenettelyä, joka koskee arviolta enintään 3500 henkilöä. Menettelyn aikana neuvotellaan suunnitelmien perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista henkilöstön edustajien kanssa.
Tilanteessa, jossa yksikön toiminta on muuttumassa, henkilöstölle tarjotaan yhteistoimintaneuvotteluissa työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaista vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole, työntekijälle tai viranhaltijalle voidaan tarjota muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole tarjota tai henkilö ei ota vastaan tarjottua työtä, syntyy työnantajalle irtisanomisperuste.
− Irtisanomisperusteiset muutokset koskevat suurelta osin palvelussuhteen ehtoja. Arviomme mukaan vaihtoehtoisia tehtäviä tulee olemaan tarjolla, mutta esimerkiksi työntekopaikka tai tehtävänkuva voi muuttua. Muutoksista neuvotellaan yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Tarvitsemme jatkossakin jokaisen ammattilaisemme, korostaa henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen.
Yhteistoimintamenettely aloitetaan 26.2. ja se kestää vähintään lain edellyttämät kuusi viikkoa.
Asukastilaisuus kaikille alueen asukkaille 28.2., paikallisia tilaisuuksia järjestetään 11.3. jälkeen
Pohde järjestää muutoksiin liittyvän tilaisuuden kaikille alueen asukkaille 28.2.2024 klo 17. Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Pohteen tapahtumakalenterista. Osallistumislinkki päivittyy kalenteriin myöhemmin.
Lisäksi järjestetään paikallisia tilaisuuksia, joista viestitään erikseen.