Tiedote

Laatupalkintokilpailun voittajat julkaistiin 14.11.2024 – voittajatyö hyödynsi tekoälyä

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella marraskuussa järjestetyn laatupalkintokilpailun voittajat palkittiin maailman laatupäivänä torstaina 14.11.2024. Voittajiksi valikoitui kolme hanketta, joissa kaikissa oli mukana laaja-alaista osaamista eri ammattiryhmistä. Laatupalkintokilpailun voittaja hyödynsi työssään tekoälyä.

Ensimmäisen laatupalkinnon sai kustannusvaikuttavuuden ja kuvanlaadun parantaminen uusien tekoälyyn pohjautuvien magneettikuvaussekvenssien avulla. Voittajahanke oli moniammatillinen ja siinä parannettiin kustannusvaikuttavuutta ja kuvanlaatua tekoälyyn pohjautuvien magneettikuvaussekvenssien avulla.  

”Tätä on ollut kehittämässä iso joukko tekijöitä. Meillä oli käytännön ongelma, että uudessa sairaalassa tulee olemaan yksi laite vähemmän. Mietimme, miten pystymme tarjoamaan saman kuvauskapasiteetin. Ratkaisuna siihen oli se, että satsataan tekoälypohjaiseen kuvanlaskentaan, joka nopeuttaa tutkimusaikaa”, kertoo sairaalafyysikko Mikael Brix

Hankkeessa testattu tekoälylaskenta osoittautui lupaavaksi ratkaisuksi magneettikuvauksen rajalliseen laitekapasiteettiin. Hankkeen tuloksissa huomattiin, että kuvanlaatu ja kuvauskapasiteetti paranivat, mikä puolestaan lisäsi positiivisia talousvaikutuksia. Samalla kuvausajat lyhenivät, mikä paransi asiakastyytyväisyyttä. 

”Tässä hankkeessa nähtiin merkittävää potentiaalia tulevaisuudessa ja erityisenä arvona näimme sen, että kehittämistyö ei välttämättä vaadi isoja resursseja, jos sen taustalla on hyvä idea”, raadin puheenjohtajana toiminut yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen kertoo. 

Voittajahankkeen tulokset on jaettu myös tieteellisenä julkaisuna. 

Laatupalkinnot myös yhteistyön kehittämisestä  

Toiseksi laatupalkintokilpailussa nousi kuntoutussuunnittelun ohjauskeskus kehittämistyöllään, jolla on pystytty tiivistämään kuntoutuspalvelujen yhteistyötä. 

”Meille on tärkeää, että saisimme tasapuolisia ja oikea-aikaisia kuntoutuspalveluja koko Pohteen alueelle”, vastuuyksikköpäällikkö Riitta Maunuvaara sanoo. 

Kolmannen palkinnon sai aistielinsairauksien osaajatiimien kehittäminen, jossa ”Tuntuu, että nyt hoidetaan samaa potilasta”. Sen ansioksi luettiin, että moniammatilliset osaajatiimit ovat osoittautuneet tehokkaiksi prosessien ja yhteistyön kehittämisessä.  

“Tuntuu ihanalta, että meidät huomioitiin. On erittäin otettu olo. Meillä on ollut tässä iso ja monialainen tiimi tekemässä kehitystyötä”, vastuuyksikköpäällikkö Sirpa Jämsä toteaa. 

Tänä vuonna ehdotuksia tuli myös esihenkilötyön, osaamisen ja toimintamallien kehittämisestä. 

Esiin organisaatiossa kehitetyt toimintamallit 

Kaikkineen laatupalkintokilpailuun tuli viisi ehdotusta, joka oli vähemmän aiempiin vuosiin verrattuna. Raadin mukaan ehdotukset olivat kuitenkin erittäin korkeatasoisia. 

”Kaikki niistä olivat erityisiä ja onnistuneita. Olimme tyytyväisiä siihen, että hankkeissa näkyi erityisesti monialaisuus ja moniammatillisuus sekä asiakkaalle tuotetut hyödyt”, raadin puheenjohtajana toiminut yliopistosairaalan johtaja Miia Turpeinen kertoo. 

Laatupalkintokilpailun tavoitteena on kannustaa Pohteen henkilöstöä toiminnan parantamiseen ja uudistamiseen tuomalla esiin organisaatiossa valmistuneita ja onnistuneita kehittämishankkeita. Etenkin niitä, jotka on tehty omaehtoisesti omassa työssä ja omassa arjessa.  

”Tarkoitus on nostaa esiin nimenomaan omaehtoista kehittämistoimintaa ja samalla jakaa ideoita ja hyviä käytänteitä laajemminkin käytettäväksi.” 

Laatupalkintokilpailua on järjestetty ainakin vuodesta 2001, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ajoilta.