Tiedote

Koronatestaus on Pohjois-Suomessa tehokasta – pitkistä etäisyyksistä huolimatta

Julkaistu:

Koronatestaus on saatu Pohjois-Suomessa tehokkaaksi, mutta tehokkuus on vaatinut monia rohkeitakin toimenpiteitä. Suurien näytemäärien analysoinnin ja vähintään kohtuullisessa ajassa annettujen testitulosten edellytyksenä on ammattitaitoisen laboratoriotoiminnan ohella korona-antigeenitestaus. Koronatestauksen tehokkuus on tärkeää erityisesti tartuntaketjujen katkaisemisen kannalta.

Korona-antigeenitestaus eli niin sanottu korona-pikatestaus on Pohjois-Suomessa suurelta osin korvannut koronan tavallisen PCR-testauksen. Antigeenitestauksen etuja ovat sen edullisuus ja nopeus. Nopeus on tärkeää erityisesti Lapissa, jossa koronatestauksen määrä on koko epidemian ajan ollut suuri muihin maakuntiin verrattuna. Niin PCR- kuin antigeenitestit tunnistavat tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen omikron-muunnoksen.

Pohjoissuomalainen, julkinen laboratorioalan toimija NordLab alkoi hyvin aikaisessa vaiheessa epidemiaa edistää Pohjois-Suomen kuntien mahdollisuutta antigeenitestaukseen. NordLab on testannut antigeenitestejä, valinnut niistä toimivimmat ja huolehtinut niitä käyttävien toimipisteiden työturvallisuudesta. Muutoin antigeenitestaus on kuntien omaa toimintaa eli ne ovat itse ottaneet ja analysoineet koronanäytteet.

Laajalla alueella koronatestauksen tehokkuuteen vaikuttaa myös koronanäytteitä analysoivien laboratorioiden määrä. Tällä hetkellä NordLab analysoi koronanäytteitä yhdeksällä eri paikkakunnalla. Huimimmillaan NordLabin laboratorioissa on analysoitu yhteensä 3 600 koronatestiä vuorokaudessa.

Koronatestauksen tehostamisen myötä NordLab on pystynyt laskemaan sairaanhoitopiireiltä laskutettavaa koronatestauksen hintaa. Kehitystyö on jatkuvaa. Parhaillaan NordLab on ottamassa käyttöön yhdistelmätestin, jolla potilaan hoitoa sujuvoitetaan testaamalla yhdestä näytteestä neljä eri virusta. Testi tunnistaa sairastaako potilas influenssaa, koronavirusinfektiota vai RS-virusta. Viruksen tunnistaminen on tärkeää hoidon tarpeen arvioinnin kannalta ja alueellisen hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten tilannekuvan saamiseksi.